Maymun Çiçeği Aşısı Var Mı ?

Maymun Çiçeği Aşısı Var Mı ? Maymun Çiçeği Hastalığı (Monkeypox). Türk Tabipler Birliği, çiçek hastalığı aşısının Maymun Çiçeği hastalığında da koruma sağladığını, yeni aşılar da geliştirildiğini bildirdi.
Maymun Çiçeği Aşısı Var Mı ? Çiçek Aşısı Tedavi Eder Mi ?
Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin ardından bir açıklama yapan Türk Tabipler Birliği, Maymun Çiçeği hastalığının COVID-19 gibi hızla yayılan bir hastalık olmadığını, ancak hastalığın ilk defa bu kadar yaygınlaşmasının dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunun altını çizdi “Hastalığın ilk defa saptandığı Afrika dışında da salgınların olması, küresel düzeyde önem verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır” diyen yetkililer, “Farklı kıtalarda birçok ülkede tespit edilen vakaların ve bu vakaların nedeni olan virüslerin birbiriyle bağlantılı olup olmadığının henüz gösterilememesi, birbirleriyle belirgin teması olmayan insanlarda maymun çiçeği tespit edilmesi; virüsün sessizce yayılıyor olabileceğini düşündürerek endişeye neden olmaktadır. Çiçek aşısının sonlandırılması ile bağlantılı olarak azalan nüfus bağışıklığı, maymun çiçeği hastalığının yeniden canlanması için bir neden olduğu düşünülmektedir. İnsandan insana bulaşma olasılığı yalnızca hane halkı üyeleri arasında değil, hasta bireylere bakım sağlayanlar arasında da bir endişe kaynağıdır” dedi.

Çiçek Aşısı İle Bağışıklanmış Olanlar Maymun Çiçeği Hastalarının Bakımını Yapmalı
Dünyadaki vakaların ani artışının, maymun çiçeği virüsünün geçmişe göre daha kolay bulaşmasını sağlayan bir mutasyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını ve her bir maymun çiçeği hastalığı salgınının tek bir kökene kadar uzanıp uzanmadığını ortaya koyacak çalışmalar yapılmadı. Tüm bunlara dayanarak maymun çiçeği hastalığının halk sağlığı açısından önemi hafife alınmamalıdır. Öncelikle Sağlık Bakanlığı’na düşen görevler; riskli kişilerin belirlenerek bir aşılanma programının planlanması, COVID-19 salgınında başarısız olan sürveyans sisteminin yeniden gözden geçirilerek hazır hale getirilmesi, hasta bakımlarının daha önceden çiçek aşısı ile bağışıklanmış daha az riskli kişiler tarafından yapılmasının sağlanması, yeterli ilaç temini için koşulların oluşturulması, laboratuvar ve sağlık kurumlarındaki çalışma ortamının yeniden düzenlenmesi için gerekli şartların sağlanması, alınacak diğer önlemlerin belirlenmesi ve bir an önce kamuoyu ile paylaşılması, panik yaratmadan halka ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimlerin planlanmasıdır. Bütün sürecin, Türk Tabipleri Birliği (TTB) başta olmak üzere ilgili emek ve meslek örgütleriyle birlikte bilimsel ve şeffaf bir anlayışla yürütülmesi; COVID-19 salgınında onbinlerin kaybına neden olan yanlışların yeniden yapılmasını önleyerek, topluma da güven verecektir. İnsanın doğayla kurduğu talana ve tahribata dayalı ilişkinin zoonozların ortaya çıkışını kolaylaştırması; COVID-19, maymun çiçeği virüsü hastalığı gibi salgınların son olmayacağını bize göstermektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkışının ve pandemilere neden olmasının önlenmesinin; ancak bu hastalıklara neden olan sistemle mücadele ederek olabileceğini tekrar vurguluyoruz.
Maymun Çiçeği Hastalığı ve Maymun Çiçeği Aşısı Hakkında Bazı Önemli Bilgiler
- Maymun çiçeği hastalığına, poxviridae ailesindeki orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur.
- Maymun çiçeği hastalığı; öncelikle Orta ve Batı Afrika’nın tropik yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer kıtalarda da görülen bir viral zoonotik hastalıktır.
- Maymun çiçeği hastalığı; genel olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona yol açabilir.
- Maymun çiçeği hastalığı genellikle iki ila dört hafta süren semptomların ardından seyri duran bir hastalık olmasına rağmen ağır vakalara dönüşebilir. Nitekim son zamanlardaki vaka-ölüm oranı %3-6 civarındadır.
- Maymun çiçeği hastalığı, enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya virüs bulaşmış materyalden insanlara bulaşabilir.
- Maymun çiçeği hastalığı virüsü; bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüsü ve benzeri kontamine materyallerle yakın temas yoluyla bulaşabilir.
- Maymun çiçeği hastalığının belirtileri çiçek hastalığına benzer; ancak çiçek hastalığına göre hem daha az bulaşıcıdır hem de ondan daha az ciddi hastalığa neden olur.
- Çiçek hastalığını yok etme programı sırasında kullanılan aşılar da maymun çiçeği hastalığına karşı koruma sağlamıştır. Maymun çiçeği hastalığının önlenmesi için onaylanmış yeni aşılar da geliştirilmiştir.
- Çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen bir antiviral ilaç, maymun çiçeği hastalığı için de ruhsatlandırılmıştır.
Not: 2002 yılından itibaren “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”nin yıkıcı etkisinin bir sonucu olarak Hıfzıssıhha Enstitüsü kapatılmış, böylece ulusal aşı politikamız veya aşı üretimimiz ortadan kalkmış, tamamen dışa bağımlı bir hal almıştır. 2019 yılında Avrupa’da maymun çiçeği için onaylanmış olan aşı da Hıfzısıhha Enstitüsü’nde tespit edilen “Ankara suşu” kullanılarak üretilmiştir. Aşı, daha çok laboratuvar çalışanlarına uygulanmaktadır.
-
Dev orkestradan “Vatana Vefa” konseri
-
Sadece istihdam değil İzmir’in dönüşümü için örnek proje
-
Daha yeşil bir Edremit için..
-
Göynük’te altyapı çalışması
-
Büyükşehirli Ramazan Yılmaz’dan Uluslararası Çifte Zafer
-
Sarkopeni, düşme riskini artırıyor
YORUM BIRAK
YORUMLAR
SON EKLENEN HABERLER
-
01
Dev orkestradan “Vatana Vefa” konseriDev orkestradan “Vatana Vefa” konseri Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu öncülüğünde kurulan Şef Furkan Üstündağ yönetimindeki Kemer Belediyesi Gençlik Orkestrası, Kemer Belediyesi Türk Müziği Topluluğu ile Antalya Üstün Kent Orkestrası’ndan oluşan 200 kişilik oratoryo, Antalya’da Vatana Vefa konseri verdi. -
02
Sadece istihdam değil İzmir’in dönüşümü için örnek projeSadece istihdam değil İzmir’in dönüşümü için örnek proje Başkan Tugay’dan gençlere: Kendinize inanmak zorundasınız İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. -
03
Daha yeşil bir Edremit için..Daha yeşil bir Edremit için. -
04
Göynük’te altyapı çalışmasıGöynük’te altyapı çalışması Kemer Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Göynük Mahallesi Raşit Bıldırcın Caddesi’ndeki altyapı çalışmalarını tamamladı. -
05
Büyükşehirli Ramazan Yılmaz’dan Uluslararası Çifte ZaferBüyükşehirli Ramazan Yılmaz’dan Uluslararası Çifte Zafer Konya Büyükşehir Belediyespor Bisiklet Takımının başarılı sporcularından Ramazan Yılmaz, Antalya’da farklı ülkelerden yüzlerce sporcunun katılımıyla düzenlenen International Apollon Temple Criterium 2025 Yarışında birinci, Gp Apollon Tample Yarışında da genel sıralamada ikinci, U23 sıralamasında ise zirvenin sahibi oldu. -
06
Sarkopeni, düşme riskini artırıyorSarkopeni, düşme riskini artırıyor Sarkopeniyi önlemede düzenli egzersiz ve dengeli beslenme etkili oluyor Halk arasında “kas erimesi” olarak adlandırılan, yaş alma süreci ile kas kuvveti ve fonksiyonunda ilerleyici kayıp ile karakterize edilen bir durum olan sarkopeni, hareket kabiliyetini ve dengeyi olumsuz etkileyerek düşme riskini artırıyor. -
07
Kahramankazan Belediyespor Şampiyonluk Yarışında Hata YapmadıKahramankazan Belediyespor Şampiyonluk Yarışında Hata Yapmadı Ankara Süper Amatör Ligi 23. -
08
Şehrin Tiyatrosu Ankara Seyircisiyle BuluştuŞehrin Tiyatrosu Ankara Seyircisiyle Buluştu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 110 yıl etkinlikleri kapsamında Eskişehir’de başlattığı Büyük Türkiye Turnesi, Ankara’da sahnelenen “Savaş ve Barış” oyunuyla devam etti. -
09
Canik’e Yeni Parklar Estetik SokaklarCanik’e Yeni Parklar Estetik Sokaklar Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçede aydınlatma ve sosyal yaşam alanı yapım çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam ettiklerini belirtti. -
10
Konya Büyükşehir Belediyesi “Yaşlılara Saygı Haftası” Kapsamında İftar Programı DüzenlediKonya Büyükşehir Belediyesi “Yaşlılara Saygı Haftası” Kapsamında İftar Programı Düzenledi Konya Büyükşehir Belediyesi, Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında iftar programı düzenledi. -
11
KTO Karatay Üniversitesi, Eğitim Kalitesini YÖKAK Akreditasyonuyla TaçlandırdıKTO Karatay Üniversitesi, Eğitim Kalitesini YÖKAK Akreditasyonuyla Taçlandırdı Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, eğitimde mükemmeliyet anlayışını sürdürülebilir kılma hedefi doğrultusunda önemli bir başarıya imza attı. -
12
Osmangazililerin güvenliği için metruk binalar yıkılıyorOsmangazililerin güvenliği için metruk binalar yıkılıyor Osmangazi Belediyesi, İvazpaşa Mahallesi’nde can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden metruk binayı yıktı. -
13
Osmangazi Belediyesi’nden ‘Üreten Kütüphaneler’ konulu resim yarışmasıOsmangazi Belediyesi’nden ‘Üreten Kütüphaneler’ konulu resim yarışması Osmangazi Belediyesi, 61 Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında ortaokul öğrencilerine yönelik resim yarışması düzenliyor. -
14
Karşıyaka’da anaokulu öğrencileri bostanda üretimi deneyimlediKarşıyaka’da anaokulu öğrencileri bostanda üretimi deneyimledi Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Zühal-Yücel İzmirli ve Şebnem Tabak Anaokulu öğrencileri, doğayla iç içe bir gün geçirmek ve üretim süreçlerini yakından gözlemlemek için Zübeyde Hanım Meyve Bahçesi ve Bostanı’nı ziyaret etti. -
15
Kolon Kanseri Belirti Vermeden İlerleyebilir, Erken Teşhisle Sağlığınızı KoruyunKolon Kanseri Belirti Vermeden İlerleyebilir, Erken Teşhisle Sağlığınızı Koruyun Kolorektal kanserler, kalın bağırsak veya rektumda gelişen ve dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir.